ArtFrame.nl
Hanneke Breuker
Engels	 
Transformaties/Archief Afghanistan/Cultural Awareness

Transformaties/Archief Afghanistan/Cultural awareness

De titel Transformaties refereert aan het gegeven dat zaken, onder verschillende omstandigheden en vanuit verschillend perspectief, gelijktijdig meerdere betekenissen kunnen hebben.

 

De serie werd in 2004 gestart als reflectie op het  leven in Nederland. Het polderlandschap. Molens staan aan het begin van de industriële revolutie in Holland. Door gebruik te maken van de machinale kracht van molens kon in korte tijd een vloot zeeschepen worden gebouwd waarmee de wereld veroverd werd.

Door deze rijkdom kreeg de schilderkunst een prominente plaats, heel anders dan nu. Ook de plaats van Nederland in de wereldpolitiek is inmiddels bescheiden. De missie in Afghanistan trok mijn aandacht; in eerste instantie door het zien van de prachtige landschappen in tv items. Naarmate ik meer te weten kwam over de geschiedenis van dat land begon ik ook over de conflicten daar te schilderen. Een paar voorbeelden. Flora: velden bloeiende papavers die aangelegd zijn voor de opiumteelt. Fauna: reeën en herten op de Veluwe die opgeschrikt worden door oefeningen met Apache helikopters.

Helikopters en met name Apache helikopters zijn prachtige machines om te zien en om te schilderen. Helikopters kunnen reddende engelen zijn die uit de hemel te voorschijn komen. Ze kunnen dood en verderf zaaien. Maar tegelijkertijd zijn ze zelf ook kwetsbaar.