ArtFrame.nl
Hanneke Breuker
Engels	 

Overschilderschilderij

 

Sinds 2002 is Daan den Houter bezig met het werk 'Overschilderschilderij'. Hiervoor vraagt hij kunstschilders om steeds op hetzelfde canvas een olieverf schilderij te maken, elk werk wordt steeds 1 week getoond in De Aanschouw (www.aanschouw.nl) Witte de Withstraat 80b, Rotterdam. Waarna het canvas naar een volgende schilder gaat voor een volgende laag. Op dit moment staan er 108 werken op het doek o.a. van Klaas Gubbels, Rob Scholte, Reinouth van Vught, R. Lucassen en vele anderen. (zie de website www.overschilderschilderij.nl voor alle afbeeldingen).

 

Hier deed ik aan mee. Ik schilderde een Pionier Plant op het Overschilderschilderij, laag 109. 

Op 6 oktober startte ik met schilderen. De presentatie van het schilderij was op 29 oktober om 21.00 uur in De Aanschouw. Het werk was daar een week te bekijken.  

 

PionierPlanten

Ik heb een serie schilderijen gemaakt, in kleur, na ruim 10 jaar in zwart-wit gewerkt te hebben. Deze serie heet PionierPlanten. Ik ontdekte een opvallende plant in het centrum van Rotterdam. Bij nazoeken op internet en na een gesprek met een bevriende bioloog vond ik de naam en meer informatie. De plant heet Schapenzuring. Meestal is dit een groenachtige plant, soms rood. En die felle rode was ik dus tegengekomen. Het is fascinerend om te zien hoe zo’n plant zich omhoog werkt uit het zand en enigszins hoekige rode takken vormt. Verbazingwekkend hoe deze plant een enorme kleurkracht tentoonspreidt. En dan ook nog in een complementair kleurcontrast.


Schapenzuring behoort tot de pionierplanten. Een pioniersoort is een soort die een meestal leeg of bijna leeg gebied koloniseert waar het niet eerder voorkwam. Pionierplanten worden vaak na verloop van tijd door meer specialistische vegetatie weggeconcurreerd. Een passend vervolg op mijn vorige thema ‘Animal Spirits of Capitalism’. (2010-2013).
Dit schilderij uit de serie PionierPlanten schilderde ik op het Overschilderschilderij, in het vooruitzicht dat het weer overgeschilderd wordt, helemaal in lijn met zijn lot. De volgende laag werd geschilderd door Philip Akkerman.